IN AMBER

“Créixer a les muntanyes va influir en la meva sensibilitat respecte a la història antiga, totes les coses màgiques, totes les coses fosques, i la bellesa de viure en contacte estret amb la natura. Vaig créixer caminant pel bosc, veient els canvis de les estacions, descobrint animals salvatges, recollint baies i bolets silvestres, llegint prop de la llar de foc mentre nevava a fora.

Sóc la Sílvia, tinc trenta-un anys i vinc d’un petit poble dels Apenins, al nord d’Itàlia.

Sempre m’ha encantat dibuixar i les arts visuals en general, vaig estudiar disseny i actualment estic desenvolupant la meva carrera en el camp de l’Experiència d’Usuari. Després de viure i treballar durant algun temps a Itàlia i Alemanya, em vaig traslladar a Barcelona, i aquí estic, durant el dia treballant com a dissenyadora sènior en un estudi de la ciutat, i quan cau la capa de la nit, brodant i il·lustrant.

Al marge de la naturalesa i l’art, la música sempre ha estat de gran importància per a mi, en particular, la música extrema i fosca, per les seves característiques catàrquiques i rituals. Sempre m’ha agradat anar a concerts i estar involucrada en l’escena musical – i fa poc vaig començar una petita discogràfica centrada en el metall, el doom i el dark wave (Lunar Seas Records).


El sector de la música ha estat molt afectat per la pandèmia, sense música en directe, sense gires, etc.: amb el meu segell volia ajudar els músics i bandes a continuar produint i publicant material. He rebut molt d’interès i suport per a aquest projecte (definitivament, no l’esperava!). Fins ara he produït dos primers llançaments i tinc quatre més en producció, definitivament, estic bastant contenta amb ell.

El nom original del meu projecte de brodat i del meu compte a Instagram és “In Amber” – com a referència a aquells animals o fulles atrapades en un bloc de resina per sempre. Això es deu al fet que vaig començar, una mica per casualitat, durant un període en el qual em sentia encallada, confosa i insegura.
Llavors només necessitava alguna cosa per ajudar-me a calmar-me i obrir-me, i el brodat és, sens dubte, molt calmant i relaxant. Ho veig similar a fer algun tipus de meditació. Aviat es va convertir en un element vital en la meva rutina diària, i una forma d’expressió artística: practicar i experimentar, vaig trobar el meu propi estil, tècnica i flux de treball.

Crec que el meu treball de brodat està influenciat per totes aquestes coses que he esmentat abans: art, música, folklore, mitologia, simbolisme, flora i fauna, inconscient col·lectiu. També la literatura, la poesia i el cinema tenen una gran influència per a mi. Pel que fa a la música en particular, alguns fans de música metàl·lica poden reconèixer trets de les portades d’àlbums mítics de metall o músics en alguns dels meus brodats.
Pel que fa a l’estil – generalment preparo el dibuix (només esbossant un llapis de guix directament sobre la tela), poso una bona pel·lícula o algun audiollibre, preparo litres d’infusió d’herbes i començo a cosir!


En general, tot el que estic fent està en blanc i negre (gairebé sempre el fil blanc sobre el llenç negre – per emfatitzar la característica “nocturna”) i afegint un element de color, gairebé sempre vermell. Últimament també intento fer alguns detalls en or o plata. M’encanta l’or en particular, em recorda els tríptics de fusta medievals, i a vegades crec que dóna un toc “barroc” al brodat. En les meves últimes obres també estic intentant imitar més elements orgànics utilitzant el fil (com la sang, el pelatge o el fum) i estic “traspassant” el llenç, el marc o el bastidor amb ells, deixant-los fluir lliurement.

També m’encanta brodar amb bruses, samarretes, jaquetes i altres accessoris. Havent estat sempre una persona tímida i tranquil·la, de vegades veig aquestes peces brodades com una armadura, una protecció contra el caòtic món contemporani.
Sovint acabo brodant animals amb un dens valor simbòlic (serps, cabres, llops, escorpins, etc.).

També estic intentant utilitzar el meu treball com a manera de donar diners a causes de les quals em sento a prop. Vaig participar en algunes subhastes benèfiques per donar diners als hospitals durant la primera onada de Covid.
Estic cosint peces regularment, les quals venc i després dono tot el benefici a Refugees Welcome Itàlia o altres organitzacions antiracistes.

Encara no sé on m’està portant aquest projecte de brodat. De moment, vaig deixant-me endur, gaudint del procés, del descobriment de nous elements i tècniques, i de la comunitat artística al voltant del brodat i l’art tèxtil.
Estic rebent molt suport d’amics i de la gent propera, i tenir una presència on line a Instagram em va bastant bé, allí estic fent tractes i intercanvis amb altres artistes, descobrint increïbles creadors i fent noves connexions.

M’he adonat que hi ha una gran comunitat de dones valentes i sense por que expressen el seu punt de vista artístic sobre les estètiques fosques, la màgia i els temes ocults. Veig el fet de jugar amb l’art (i la bruixeria?) com una manera per les dones de sentir-se (finalment!) unides, valentes, més poderoses, reforçant-se mútuament.”