Enric H. March i Bereshit – BARCELONA

Desbordat pel seu coneixement i amor per Barcelona, l’Enrich H. March va fent articles, llibres, xerrades, ràdio, televisió i, meravella de les meravelles, entrades a “Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons”, el seu fabulós bloc sobre la història de Barcelona.

I si tot això és molt d’agrair, encara ho són més les ocasions en què ens ha atès a les persones que hem acudit a buscar el seu consell sobre algun element que caigui dins el triangle format pel judaisme, la cultura pop i la història: sigui Superman, el Gòlem o els X-men, i ens ha acabat donant molt més material del que esperàvem amb rigor, amabilitat i simpatia. 

Sempre amb un fil d’humor i una barreja de nostàlgia i tendresa per relacionar el passat i el pressent de la ciutat, Bereshit és allò que més mola d’internet: clicar i clicar i clicar a un índex per llegir informació i veure fotos i vídeos d’una utilitat immediata no sempre demostrable, però fascinants i enriquidors sense excepció, d’aquells que et sorprens citant un any i mig després, sense saber molt bé d’on han sortit.

 A tall d’exemple, un parell d’articles per comprovar la documentació i el to del bloc:

Una Barcelona Imaginada – El trànsit de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888 a la de l’Exposició Internacional del 1929 a través d’imatges paleo-futuristes de diferents moments.


“La segona ens mostra un impressionant viaducte que travessa la ciutat des del Tibidabo fins a la muntanya de Montjuïc.”

La Barcelona de Chomón – Els inicis de Chomón a Barcelona, amb un parell de vídeos al·lucinants, finestres en el temps.

“L’estany de la Ciutadella nevat, el 1899
Col·lecció Jorge Álvarez”
Barcelone, parc au crépuscule (1904) està rodat en 35mm i té una durada de 2’07”. Està filmat des d’una barca que voreja el perímetre de l’estany del Parc de la Ciutadella.”
Barcelone et son Parc (1911), rodat també en 35mm, i amb una durada de 2’16”, té un títol enganyós perquè només el final de la pel·lícula és dins del Parc de la Ciutadella. La resta és un passeig pel port de Barcelona, el Portal de la Pau, amb un immens mercat a l’aire lliure, el monument a Colom, el principi de la Rambla, el Passeig de Colom i, finalment, el Parc, un altre cop filmat des d’una barca, ara al voltant de la rotonda que fa de terrassa sobre l’aigua.”

Capbusseu-vos a Bereshit sense por!