Sobrevolar Nazca

Fa vint mil anys que no cau un bon xàfec sobre Nazca. Potser per això les línies continuen allà, impertorbables. John Woodman va suggerir fa més de quaranta anys que potser la gent que les va fer feia servir globus aerostàtics per veure-les.

Si descartem una civilització extraterrestre a l’escena, aquesta hipòtesi és de les més creïbles.

Amb els anys, si t’agraden la fantasia i la història, vas descobrint que la frontera es mou suaument entre ambdues.

Els catedràtics occidentals, aferrats miserablement a les seves poltrones, són deixats en evidència per gent valenta i honesta,  i el que eren veritats immutables esdevenen racistes teories arcaiques.

Woodman enrola a Julian Nott a l’empresa.

Nott sembla un personatge de novel·la decimonònica, investiga els globus aerostàtics, en desenvolupa uns quants, té l’honor de morir provant un dels seus avenços. Envejable.

Ell demostra possible la teoria de Woodman: faran un globus de cotó que volarà cremant llenya. El “Còndor I”. I no, no va ser en aquest vol que va morir.

Més de dos-cents cinquanta quilos del cotó que la població local fa servir pels sudaris, pintura tradicional per consagrar-lo. La forma és escollida per poder ser feta de talles senceres de roba, sense patrons, sense ni tan sols una regla. La roba inicialment sembla molt porosa, però una vegada curada amb el fum de la fusta disponible resulta perfecta.

Per fer la góndola miren cap al Titicaca, a més de 700 km. Allà la població nativa viu sobre la totora: plataformes, cases, oficines, tot flota sobre aquest jonc. Aquesta mateixa població és la que fabrica la góndola, més de dues tones de jonc són trenades i provades amb un Instron. Aguanten.

Inflen el globus, deixen anar el llast i s’enlaira, cau l’embolcall que el protegia.

Volen.

El globus contra el cel talla la respiració perquè te n’adones que, efectivament, és possible. Potser mai no sabrem del cert si va ser. Però és possible.

Nott fa una lectura meravellosa de l’experiència:

“El que em sembla fascinant és que el vol sobre Nazca demostra com és d’extraordinàriament fàcil fer un globus i fer-lo volar… Crec que la dificultat rau a trobar el coratge necessari per pensar que podries envair els cels, el Regne dels Àngels”

R.I.P.