JAKUB ROZALSKY

La història de Polònia vertebra la magnífica pintura de Jakub Rozalsky.

De l’edat mitjana al segle XIX amb armadures, genets, espases i llances; o la invasió nazi i la posterior annexió a l’òrbita soviètica, amb armament pesant o  còctels Molotov. Elements específicament polonesos, siguin actuals com The Witcher, o històrics com els primers escuts d’armes usats per la noblesa local, entre i surten d’escena amb parades tot sovint a una mena de món ombrívol de conte, ple de bruixes, follets i licantrops.

Així mateix, una Natura boscosa i gegantina, i unes ( usualment ) persones de vestimentes atemporals són els escenaris, físics o humans, de les accions de tropes i màquines, o monstres i éssers fabulosos.

El mateix Rozalsky, si sortim de projectes concrets com el Videojoc Iron Harvest i les seves expansions o el seu treball d’Art en la preparació de la pel·lícula “Kong”, ens va donant pistes d’on som en cada moment mitjançant els títols de les peces, o directament escrivint fragments de text que contextualitzen la imatge, quan no directament generen una aventura, un món particular a desenvolupar en obres posteriors.

Explicat tot això, es podria esperar una persona abstreta i absent, però amb la breu interacció amb Meteora ( entrevista no, però salutació sí, que hi farem… ) i atenent als seus texts i comentaris sobre les seves pròpies obres al seu perfil d’Artstation ( no us el perdeu, és absolutament pedagògic, alhora que al·lucinant ) trobem humor, amabilitat i una serenitat inesperada.

Gaudiu.