“SABADELL DEL MEU RECORD” – Història incòmoda

La història és incòmoda quan es autèntica, i, apropant-nos al centenari de la seva primera publicació, el llibre “Sabadell del meu record” és tan incòmode com fascinant i divertit,

Pura antropologia en primera persona, Marian Burguès va relatant, anècdota a anècdota, com era el Sabadell de la segona meitat del XIX i primer quart del XX,

Burguès va tenir una vida de cinema des dels ulls actuals: insubmís i pròfug de l’exercit dues vegades, fundador de la Societat Espiritista “La Fraternitat”, cofundador de l’Ateneo Cosmófilo Enciclopédico, col·laborador amb la Lògia Osiris de la ciutat, impulsor de la Institución Libre de Enseñanza, anarquista, periodista, agitador…

No deixar de ser poètic que malgrat tot, la seva obra escrita més coneguda, aquest llibre, siguin els seus records infantils, abans de tota aquella tempesta d’Història en primera persona.

Tornant al llibre, cada entrada és més increïble que l’anterior:

Al llarg de les dues-centes pàgines il·lustrades decididament pel mateix Burguès, nissagues pretesament històriques de Sabadell, son retratades arribant per primera vegada a la ciutat buscant refugi del perillós món fora muralles, figures històriques de tota mena com Prim, Espartero i  Isabel II van entrant i sortint d’escena entre guerres, carlins, repúbliques i regències.

La Llar del Llibre de Sabadell ha fet una edició facsímil, la tercera, que ve a succeir a la segona edició del 1992, feta pel mateix Ajuntament de Sabadell, i la primera, feta per l’editor Joan Sallent el 1929.