Política lunar

Ara mateix hi ha un munt de coses passant al voltant de la Lluna.

La Xina ha anunciat plans per a una estació habitada al Pol Sud per a la dècada del 2030, i els Estats Units tenen un full de ruta oficial que busca incrementar el nombre de persones que viuen i treballen a l’espai. Això començarà amb el programa Àrtemis de la NASA, un programa internacional per enviar la primera dona i el següent home a la Lluna aquesta dècada.

Els multimilionaris i el sector privat s’estan implicant d’una manera sense precedents. Hi ha més d’un centenar de companyies de llançament a tot el món i aproximadament una dotzena d’empreses de transport lunar privades que preparen missions no tripulades a la superfície lunar. Tenim coets reutilitzables per primera vegada en la història de la humanitat. Això permetrà el desenvolupament d’infraestructures i la utilització de recursos. Tot i que les estimacions varien, els científics pensen que hi pot haver fins a mil milions de tones mètriques de gel d’aigua a la Lluna. És més gran que la mida del llac Erie i prou aigua per suportar potser centenars de milers de persones vivint i treballant a la Lluna.

Per tant, tot i que els plans oficials sempre estan en evolució, hi ha motius reals per pensar que podríem veure com la gent començava a viure i treballar a la Lluna la dècada vinent.

01:21

Tot i això, la Lluna té aproximadament la mida del continent africà i comencem a veure que els recursos clau poden estar concentrats en zones petites properes als pols. Això planteja qüestions importants sobre la coordinació de l’accés als escassos recursos. I també hi ha qüestions legítimes sobre anar a la Lluna: colonialisme, patrimoni cultural i la reproducció de les desigualtats sistèmiques del capitalisme actual.

I encara més: no tenim prou reptes aquí a la Terra? La governança d’Internet, pandèmies, terrorisme i, potser el més important, la crisi climàtica i la pèrdua de la biodiversitat.

02:02

En alguns sentits, la idea de la Lluna com a destí encarna aquests conceptes problemàtics. Evoca una actitud fronterera de conquesta, grans coets i projectes cars, competència i guanyadors.

02:18

Però el més interessant de la Lluna no són els multimilionaris amb els seus coets ni la mateixa vella lluita de poder entre estats. De fet, no és en absolut el hardware. És el software. Són les normes, costums i lleis. Són les nostres tecnologies socials. I és l’oportunitat d’actualitzar les nostres institucions democràtiques i l’estat de dret per respondre a una nova era de reptes a escala planetària. Us explicaré com la Lluna pot ser una fulla en blanc per resoldre alguns dels nostres majors reptes aquí a la Terra.

02:55

He estat una mica obsessionada amb aquest tema des que era adolescent. He passat les darreres dues dècades treballant en la política espacial internacional, però també en petits projectes comunitaris amb disseny de governança ascendent.

Quan tenia disset anys, vaig anar a una conferència de l’ONU sobre els usos pacífics de l’espai exterior a Viena. Durant dues setmanes, 160 joves de més de 60 països van ser entaforats en un gran hotel al costat de l’edifici de l’ONU. Ens van convidar a fer recomanacions als estats membres sobre el paper de l’espai en el futur de la humanitat.

03:31

Després de la conferència, alguns de nosaltres ens vam inspirar tant que vam decidir seguir vivint junts.

Ara, viure amb 20 persones pot semblar una mica boig, però amb els anys ens va permetre crear un ambient de  confiança que ens ha permès experimentar amb aquestes tecnologies socials. Hem dissenyat sistemes de governança que van des de l’assignació d’un CEO fins a l’ús d’un sistema de jurat.

I a mesura que anàvem creixent en les nostres carreres professionals i passàvem de grups de reflexió de DC a treballar per a la NASA o a crear les nostres pròpies empreses, aquests experiments ens van permetre veure com fins i tot grups petits podien ser una placa de Petri per a qüestions socials importants com la representació, la sostenibilitat o oportunitat.

04:20

La gent sovint parla de la Lluna com una placa de Petri o fins i tot una pissarra en blanc. Però, a causa dels acords legals que regeixen la Lluna, en realitat té alguna cosa molt important en comú amb els nostres reptes globals aquí a la Terra. Tots dos impliquen qüestions que ens obliguen a pensar més enllà del territori i les fronteres, cosa que significa que la Lluna és més una plantilla que una pissarra en blanc.

04:49

Signat el 1967, el Tractat sobre l’espai exterior és el tractat que defineix les activitats a l’espai exterior, inclosa la Lluna. I té dos ingredients clau que alteren radicalment la base sobre la qual es poden construir les lleis. El primer és el requisit per a un accés lliure a totes les àrees d’un cos celeste. I la segona és que la Lluna i altres cossos celestes no estan subjectes a apropiació nacional. Ara, això és una bogeria, perquè tot el sistema internacional terrestre ( les Nacions Unides, el sistema de tractats i acords internacionals ) es basa en la idea de sobirania estatal, en l’apropiació de terres i recursos dins de les fronteres i en l’autonomia per controlar el lliure accés dins d’aquestes fronteres. En acabar amb aquests dos conceptes, creem les condicions per al que s’anomena “el comú”.

05:49

Basat en el treball de l’economista guanyadora del premi Nobel Elinor Ostrom, el comú global són aquells recursos que tots compartim, que ens obliguen a treballar junts per gestionar i protegir aspectes importants de la nostra supervivència i benestar, com el clima o els oceans. Els enfocaments basats en el comú ofereixen un terreny obert per al disseny d’institucions que només comença a ser explorat a escala global i interplanetari.

Com són els drets de propietat? I com gestionem els recursos quan no s’apliquen les eines tradicionals d’autoritat externa i propietat privada? Tot i que no tenim totes les respostes, clima, governança d’Internet, autoritarisme, totes són amenaces profundament existencials que no hem pogut abordar amb les nostres formes actuals de pensar. Per avançar amb èxit, necessitarem desenvolupar noves eines.

06:42

Llavors, com incorporem la lògica basada en el comú a les nostres institucions globals i espacials?

Bé, aquí hi ha un intent provinent d’una font improbable. Com a jove activista de la Segona Guerra Mundial, Arvid Pardo va ser arrestat per activitats antifeixistes i la Gestapo el va condemnar a mort. Després de la guerra, va entrar al cos diplomàtic, convertint-se finalment en el primer representant permanent de Malta davant les Nacions Unides. Pardo va veure que el dret internacional no tenia les eines per abordar la gestió de recursos globals compartits, com ara alta mar. També va veure una oportunitat per defensar un repartiment equitatiu entre les nacions.

07:29

El 1967, Pardo va pronunciar un famós discurs davant les Nacions Unides, presentant la idea que els oceans i els seus recursos eren el “patrimoni comú de la humanitat”. La frase es va adoptar finalment com a part del tractat sobre el dret del mar, probablement el règim de gestió de béns comuns més sofisticat al planeta actualment. Es va veure com un punt d’inflexió, una constitució per als mars.

Però el llenguatge va resultar tan controvertit que va trigar més de dotze anys a obtenir suficients signatures perquè el tractat entrés en vigor i alguns estats encara es neguen a signar-lo. L’objecció no consistia tant a compartir per se, sinó en l’obligació de compartir. Els estats van considerar que el principi d’igualtat minava la seva autonomia i sobirania estatal, la mateixa autonomia i sobirania estatal que sustenta el dret internacional.

08:30

Per tant, en molts sentits, la història del principi del patrimoni comú és una tragèdia. Però és poderós perquè posa de manifest les maneres en què l’ordre mundial actual posarà anticossos i defenses i es resistirà als intents de reforma estructural.

08:50

Però això és el que hi ha: el Tractat sobre l’Espai Exterior ja ha fet aquestes reformes estructurals. En ple apogeu de la Guerra Freda, aterrit que cadascun arribés a la Lluna primer, els Estats Units i l’URSS van fer l’equivalent de Westfàlia d’un pacte amb el diable.

En exigir l’accés gratuït i prevenir l’apropiació territorial, se’ns exigeix ​​redissenyar les nostres institucions més bàsiques i, potser, en fer-ho, aprendre alguna cosa nova que puguem aplicar aquí a la Terra.

09:22

Així, tot i que de vegades la Lluna pot semblar una mica lluny, la forma en què responem ara a les preguntes bàsiques establirà precedent sobre qui té un seient a la taula i a què s’assembla el consentiment.

I aquestes són qüestions de tecnologia social, no coets i hardware.

09:40

De fet, aquestes converses comencen a passar ara mateix.

La comunitat espacial està discutint acords conjunts bàsics, com ara de quina manera designem zones lunars com a llocs històrics, i sobre com obtenim permís per aterrar a un lloc quan no s’aplica l’autoritat externa tradicional?

Com apliquem els requisits de coordinació quan és contrari a les normes indicar a la gent on ha d’anar?

I com gestionem l’accés a recursos escassos com a aigua, minerals o fins i tot els cims amb llum eterna (cràters que se situen a la latitud adequada per rebre una exposició quasi constant a la llum solar) i, per tant, a l’energia?

10:22

Ara mateix, algunes persones pensen que la manca de normes a la Lluna és terrorífica.

I hi ha legítimament alguns elements aterridors. Si no hi ha regles a la Lluna, no acabarem en una situació de “per ordre d’arribada”? I és possible, si desaprofitem aquest moment. Però no si estem disposats a ser audaços i afrontar el repte.

Tal com hem après a les nostres comunitats d’autogovern, és més fàcil crear alguna cosa nova que intentar desmuntar el que és vell. I on més que la Lluna, podem provar noves institucions a escala mundial en un entorn autònom amb les restriccions de disseny exactes necessàries per als nostres majors desafiaments aquí a la Terra?

11:12

Tornant al 1999, les Nacions Unides van ensenyar a un grup de joves frikis espacials que podríem pensar en gran, que podíem impactar en les nacions si ho decidíem. Avui, l’escenari està preparat per al següent pas: imaginar el que ve després del territori i de les fronteres.

11:32

Gràcies.