BCN Rise & Fall

A partir de la nefasta Ordenança del Civisme de 2006 l’ecosistema de l’art urbà canvia radicalment a la ciutat de Barcelona. El documental BCN Rise & Fall aconsegueix una instantània commovedora del moment exacte de la mutació.

Narrat en primera persona per alguns dels artistes que van protagonitzar el moment i il·lustrat amb gravacions de l’època, inevitablement guapíssimes i ingènues des de la visió actual.

El documental arrenca des dels primers anys dels noranta, amb l’obertura de la primera botiga específicament d’esprais,  relligada amb el naixement i l’evolució de la marca Montana i els seus efectes immediats a l’escena de l’art urbà europeu, passant pels primers estralls de l’aplicació de l’ordenança, amb la impagable visió cínica dels polítics i tècnics municipals, també protagonistes a la seva manera,  arribant finalment a exemples de potenciació des de les institucions públiques a Toronto, Filadèlfia i Lisboa.

El documental es podria condensar en la frase d’un dels artistes protagonistes, el Dr. Case: “El que els molesta és que estiguis fent alguna cosa artísticament sense buscar cap mena de benefici econòmic, això els fot…”

La pretesa i innecessària protecció de l’espai públic davant manifestacions artístiques murals, només es produeix si no hi ha intercanvi econòmic: qualsevol marca es pot fer amb la lona d’obres de la façana més gran i cèntrica de la ciutat pagant, així doncs, el filtre és absolutament tendenciós i interessat, i la contaminació visual es torna aclaparadora a determinades zones de la ciutat.

Parlem amb l’Aleix Gordo, fundador del GOHO Estudio i codirector del documental,

Qui sou?

Em dic Aleix Gordo Hostau i sóc artista visual amb un bagatge com a dibuixant, a més vaig fundar un estudi (GOHO Estudio) on fem un munt de coses més que no tenen tant a veure amb la meva carrera personal. Sóc un dels codirectors de BCN Rise&Fall juntament amb Gustavo López.

D’on veniu?

Jo sóc del barri de Sants de Barcelona, vaig néixer aquí com, estranyament, tots els meus besavis. En Gustavo és de Múrcia City.

Què feu?

Jo faig muralisme, il·lustració i disseny, i exerceixo de director d’art en els mateixos camps, inclòs el món audiovisual. En Gustavo és documentalista.

Com ho feu? 

De la millor manera possible… si ens deixen. No sempre hi ha recursos materials o de temps per fer la feina com m’agradaria. Amb els anys he anat acceptant aquesta circumstància…

Per què ho feu?

Per necessitat vital suposo, per explicar-me, explicar el món. De totes maneres, arribat a aquest punt, no sé si sabria fer una altra cosa, no he fet mai una altra cosa.

A on aneu?

Com a estudi anem cap a internacionalitzar-nos cada vegada més, cal diversificar al màxim, les crisis van i venen.

A on us agradaria arribar? 

A mi personalment m’agradaria arribar al punt on m’hagués de despreocupar dels recursos necessaris per cobrir el dia a dia. No vol dir tenir un cotxàs o una mansió, simplement tenir recursos per invertir el meu temps en allò que m’agrada més a cada moment… per exemple, m’agradaria tenir més temps per pintar i fer més obra de caire personal.

Direcció:

 Aleix Gordo HostauGustavo López Lacalle

Guió:

Aleix Gordo Hostau

Producció:

Goho Films (Goho Estudio) – Arcadi Poch

Música:

Bcnarts – Bcore

A dins:

MariscalPezDr CaseLoloDixon El Xupet NegreKapiJorge Rodriguez GeradaSixeDevon Ostrom